Zo kies je de beste beginnersgitaar als je net begint met gitaarspelen

Waar moet je op letten?

Als je net begint met gitaarspelen, kan het vinden van de juiste beginnersgitaar overweldigend zijn. In dit artikel gaan we dieper in op wat een goede beginnersgitaar maakt en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste gitaar.

Budget, grootte, kwaliteit en merk

Het eerste waar je naar moet kijken is je budget. Gitaren zijn er in allerlei prijsklassen. Daarnaast moet de gitaar passen bij de grootte van de persoon die hem bespeelt en wil je een gitaar van goede kwaliteit die lang meegaat en goed klinkt. Bekende merken zoals Yamaha, Fender en Gibson hebben een goede reputatie.

Soorten gitaren

Er zijn allerlei soorten gitaren, zoals de klassieke gitaar, de western gitaar en de elektrische gitaar. Elke gitaar heeft zijn eigen karakteristieken en is geschikt voor verschillende muziekstijlen.

Akoestische gitaren voor beginners

Als je net begint met gitaarspelen, zijn er verschillende opties beschikbaar voor akoestische gitaren. Klassieke gitaren zijn vaak de beste keuze voor beginners vanwege hun nylon snaren die makkelijker te bespelen zijn. Ook zijn er speciale kindergitaren voor kinderen beschikbaar, zodat ze makkelijk bij de frets kunnen komen.

Elektrische gitaren voor beginners

Voor degenen die elektrische gitaar willen spelen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Veel merken bieden starter packs aan met een gitaar, versterker en andere accessoires. Daarnaast kun je ook een losse elektrische gitaar kopen, maar dan moet je wel extra accessoires zoals een versterker aanschaffen.

Tips voor het kiezen van de juiste beginnersgitaar

Wanneer je op zoek bent naar een beginnersgitaar, is het belangrijk om verschillende gitaren uit te proberen en te luisteren naar het geluid voordat je er een koopt. Ook is het aan te raden om te kiezen voor een gitaar van een gerenommeerd merk, goed op de grootte te letten en eventueel een gebruikte gitaar te overwegen.

Onderhoud van je beginnersgitaar

Als je een beginnersgitaar hebt gekocht, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Houd de gitaar schoon, reinig regelmatig de snaren, bewaar de gitaar op een juiste plek en laat de gitaar af en toe afstellen door een professional.

Conclusie

Met een goede beginnersgitaar die past bij jouw muzikale interesses en lichaamstype, kun je snel vooruitgang boeken en genieten van het spelen van muziek op je eigen instrument. Vergeet dus niet om de verschillende opties te overwegen, gitaren uit te proberen, te luisteren naar het geluid en jouw gitaar regelmatig te onderhouden.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners