Welke Plectrum Moet Je Kiezen Bij Het Gitaarspelen?

De Keuze Tussen Harde en Zachte Plectrums

Als je net begint met gitaarspelen, is het belangrijk om te bepalen of je voor een harde of een zachte plectrum gaat. Een harde plectrum is beter geschikt voor solo gitaarspel, terwijl een zachte plectrum een iets ander geluid geeft en wat lastiger is om op tempo te spelen.

De Grootte van de Plectrum

De grootte van de plectrum heeft niet veel invloed op het geluid. Mensen met wat grotere handen vinden het vaak prettiger om een grotere plectrum te gebruiken. Maar uiteindelijk hangt het af van je persoonlijke voorkeur. Een goede tip is om een paar verschillende maten uit te proberen in de winkel.

De Esthetiek

Het uiterlijk van de plectrum is ook belangrijk. Hoewel dit geen invloed heeft op het geluid, wil het oog ook wat. Kies je een opvallende plectrum of juist een die bijna dezelfde kleur heeft als je gitaar? Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om je plectrum te personaliseren met eigen foto’s, tekst of figuren.

Zorg dat je er altijd genoeg hebt

Plectrums hebben de neiging om snel zoek te raken. Vraag het maar aan een ervaren gitarist, die zal je vertellen dat hij er waarschijnlijk al te veel heeft verloren om te tellen. Het is dus slim om niet slechts één plectrum te hebben, maar er een stuk of vijf te kopen. Zo kom je weer even vooruit.

Dure Plectrums zijn niet noodzakelijk

Sommige winkels bieden prijzige plectrums aan, die zelfs tot wel €30 kunnen kosten. Dit is naar mijn mening gewoon geldverspilling. Vaak zijn plectrums van een euro of minder net zo goed. Je zult echt niet beter leren spelen door een enorm dure plectrum te gebruiken. Houd je bij het kopen van een plectrum altijd onder de €3 per stuk, tenzij je het wilt personaliseren met een foto of tekst. Deze plectrums zijn bijvoorbeeld betaalbaar en van goede kwaliteit:

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners