Waarom online gitaarles ideaal is voor beginners

Het volgen van gitaarlessen online is de perfecte optie voor beginners. Je hebt de mogelijkheid om op je eigen tempo gitaar te leren spelen. Als beginner moet je de basisakkoorden en technieken onder de knie krijgen, en online gitaarlessen geven je de kans om zo vaak te oefenen als je wilt.

Daarnaast hoef je niet telkens opnieuw naar dezelfde technieken te kijken, zoals je zou doen bij een reguliere gitaarleraar. Bij een online cursus kun je de lessen gewoon terugkijken, zonder extra kosten. Bovendien heb je alle vrijheid om te oefenen wanneer het jou uitkomt, wat ideaal is voor mensen met drukke schema’s.

Wil jij op je eigen voorwaarden leren gitaar spelen? Dan zijn online gitaarlessen de oplossing voor jou.

Hoelang duurt het om gitaar te leren spelen?

Diverse (online) gitaarcursussen beweren dat je binnen een maand of 8 weken een gitarist kunt worden. Als je dat hoort, weet je dat je verder moet kijken. Als beginner zul je in de eerste maand slechts een paar akkoorden, technieken en oefeningen leren, zodat je kunt meespelen met eenvoudige nummers.

Het leren bespelen van de gitaar is een proces. Als je blijft oefenen, zul je na die eerste maand in staat zijn om nog meer nummers te spelen. Zelfs Jimi Hendrix heeft moeten leren.

Is talent nodig om gitaar te kunnen spelen?

Talent zal ervoor zorgen dat je sneller leert, maar vastberadenheid is uiteindelijk waar het om draait. Iedereen kan gitaar spelen. Of je nu geboren bent in 2005 of in 1945, het enige wat je hoeft te doen om gitaar te leren spelen is beginnen (en regelmatig oefenen natuurlijk).

Gitaar leren spelen op YouTube

Op YouTube zijn talloze voorbeelden te vinden van hoe je bepaalde nummers moet spelen, evenals andere handleidingen en volledige lessen. Echter, als beginnende gitarist ben je niet op de juiste plek bij YouTube. Begrijp me niet verkeerd, YouTube heeft zeker goede instructievideo’s. Zelfs op ons eigen kanaal vind je enkele handige tips, zoals een video waarin ik uitleg geef over de juiste positie van je linkerhand op de gitaarhals.

Echter, als beginnende gitarist kan het moeilijk zijn om te bepalen waar en hoe je moet beginnen. YouTube staat vol met gitaarinstructies, maar het merendeel gaat ervan uit dat je al enige voorkennis hebt. Geen enkel YouTube-kanaal biedt een volledig leertraject voor beginners van a tot z, en daarnaast is het lastig om te beoordelen of ze daadwerkelijk de juiste kennis hebben. Er zijn namelijk populaire kanalen op YouTube van mensen die meer marketeer dan gitaarleraar zijn. De technieken die zij aanleren kunnen meer kwaad dan goed doen in jouw leerproces.

Of je nu kiest voor privélessen of je aanmeldt voor de Online Gitaar Academie, zorg er in ieder geval voor dat je als beginner een stevige basis opbouwt.

Zelf gitaar leren spelen

Ik speel al gitaar sinds mijn negende, geef al jaren les en heb lessen gevolgd bij enkele van de beste leraren van Nederland aan het Conservatorium. Toch volg ik zelf ook nog altijd gitaarles van een topdocent. Om beter te worden, moet je jezelf altijd blijven uitdagen.

Ik heb al eerder genoemd in een blogpost over het gebruik van tabs om gitaar te leren spelen, dat het aanleren van verkeerde technieken moeilijk af te leren is. Gitaar spelen moet leuk zijn. Geen frustratie omdat je bijvoorbeeld een bepaalde noot niet zuiver kunt laten klinken of een bepaalde akkoordwissel niet kunt maken. Met een goed leertraject en de juiste technieken kan iedereen op de juiste manier gitaar leren spelen.

Bovendien is gitaarles voor beginners ook gewoon leuk om te volgen. Het is geen hogere wiskunde. Het is gewoon leuk om steeds beter te worden en meer te kunnen spelen. Daarnaast is het leerproces zelf ook erg gunstig voor je, zoals ik al heb beschreven in een blogpost over de voordelen van het leren spelen van gitaar.

De meest uitgebreide gitaarles voor beginners

Bij de Online Gitaar Academie vind je alles wat je als beginner moet leren. Met meer dan 230 video’s aan uniek materiaal biedt de Online Gitaar Academie de meest uitgebreide beginnerscursus aan in Nederland en België. Het leren bespelen van de gitaar is mogelijk voor iedereen vanaf 12 jaar aan de hand van onze stapsgewijze cursus.

Beginnende gitaristen beginnen met de basiscursus. In de eerste les leer je onder andere de vierkwartsmaat te spelen, je vingers en handen op de juiste manier te plaatsen en enkele akkoorden te spelen. Ook komen wat theorie en praktische dingen zoals gitaar stemmen aan bod. Les 1 duurt 1 tot 3 weken (afhankelijk van de tijd die je hebt om de lessen te volgen) en werkt toe naar het nummer Clocks van Coldplay, waar je dan mee kunt spelen.

Elke les eindigt met een unieke cover van een bekend nummer om het leren leuk te houden. Als je de gitaarles voor beginners hebt gevolgd, kun je 10 bekende liedjes spelen op de gitaar. Waar wacht je nog op? Word lid!

Meer informatie

Als je meer wilt weten over online gitaarles voor beginners, stel dan je vraag hieronder. Ik ontvang regelmatig e-mails met specifieke vragen over de cursussen, die ik uiteraard graag beantwoord (en die me ook inspireren voor toekomstige blogposts), maar voel je vrij om hier ook vragen te stellen. Op die manier kan iedereen meedenken.

Mocht je geen vragen hebben, dan zou ik alsnog graag je reactie lezen!

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners