Tips voor het kiezen van een geschikte gitaar

Gitaar leren spelen vergt enige inspanning, niet alleen om te leren spelen, maar ook om de juiste gitaar te kiezen. Met zo veel keuze in soorten, kleuren en maten kan het overweldigend zijn voor beginnende gitaristen. Maar het is eigenlijk heel simpel. Hier hebben we een aantal tips voor het kiezen van je eerste gitaar, bijvoorbeeld als je goedkope gitaarlessen online wilt volgen.

In de winkel

De beste tip is om naar een gespecialiseerde muziekwinkel te gaan en informatie in te winnen, en een aantal gitaren uit te proberen. Elke gitaar is anders, heeft een andere klank en voelt anders aan. Je kunt gewoon de winkel binnenlopen, waar je altijd professionele hulp krijgt.

Online

Er zijn ook veel online verkopers van gitaren en gitaarlessen. Als je voor de eerste keer een gitaar koopt, of nog niet zeker weet wat voor gitaar je wilt, is het verstandig om naar een fysieke winkel te gaan. Maar als je al enig idee hebt, dan kunt je zeker online kijken. Veel online verkopers hebben handige zoeksystemen waarmee je eenvoudig de perfecte gitaar kunt vinden.

Akoestisch of elektrisch?

Een vraag die veel beginnende gitaristen hebben is of ze akoestisch of elektrisch moeten beginnen. Veel mensen denken nog steeds dat elektrisch gitaar spelen moeilijker is en dat je akoestisch moet beginnen. Maar dit is een fabel. Het bespelen en leren spelen van beide soorten gitaren is eigenlijk hetzelfde. Vaak wordt het juist aangemoedigd om met elektrische gitaar te beginnen, omdat de snaren dunner zijn en het iets makkelijker is om te bespelen.

Het is belangrijk om van tevoren te bedenken wat voor muziek je wilt gaan spelen en welk type gitaar hier het beste bij past.

Model

Het is ook belangrijk om te bedenken welk model gitaar je wilt. Vooral bij elektrische gitaren is er een enorme keuze aan verschillende modellen, elk met een unieke klank. Er zijn jazzmodellen, jazzmasters, telecasters, stratocasters en nog veel meer. Ook zijn er semi-akoestische gitaren waarmee je zowel akoestisch als versterkt kunt spelen. Het is goed om te weten welk model je voorkeur heeft voordat je een gitaar kiest.

Merk

Er zijn veel gitaarmerken om uit te kiezen. Maar welk merk is goed en welk merk is geschikt voor beginners? Voor beginners zijn merken als Stagg, Musicman en de eenvoudigere versies van Fender goede keuzes. Dit zijn volwaardige merken die betaalbare gitaren hebben gemaakt speciaal voor beginners. Veel merken bieden goede beginnersgitaren aan voor een redelijke prijs, maar het zijn echt basisgitaren om mee te beginnen. Als je gevorderd bent, kun je altijd verder kijken.

Snaren

Iets waar je ook op moet letten bij het kopen van een nieuwe gitaar, is het overwegen om nieuwe snaren te kopen. Elke gitaar wordt geleverd met standaardsnaren die een redelijk geluid produceren. Maar voor een beter geluid zijn hoogwaardige snaren altijd een goede keuze.

Favoriete bands/idolen

Ben je fan van een bepaalde band of heb je een idool? Dan is het vaak leuk om te kijken welk merk gitaar ze bespelen. Sommige beroemde professionele muzikanten hebben zelfs hun eigen gitaarlijn bij bekende gitaarmerken.

Extra accessoires

Als je begint met gitaarspelen, heb je naast de gitaar ook nog wat accessoires nodig. Denk aan plectrums, capo’s om de toonhoogte te regelen, een gitaarband, een standaard en natuurlijk een goed stemapparaat.

Het kopen van een nieuwe gitaar kan misschien ingewikkeld lijken, maar zodra je jouw favoriete gitaar hebt gevonden, zul je er eindeloos plezier van hebben. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners