Tips voor de aankoop van een elektrische gitaar

Overweeg je om een elektrische gitaar te kopen?

Ben je op zoek naar een nieuwe gitaar? Onze tips zullen je helpen om de perfecte gitaar te vinden die bij jou past. Bij het kopen van een gitaar is het belangrijk om te letten op het uiterlijk en de klank. Deze combinatie zorgt ervoor dat je een gitaar vindt die bij je past en waarmee je jezelf kunt uiten tijdens het spelen. We geven je ook informatie over verschillende soorten gitaarmodellen en de belangrijkste kenmerken voor het kiezen van de perfecte elektrische gitaar.

Soorten gitaarmodellen

Er zijn verschillende soorten gitaarmodellen waaruit je kunt kiezen. De eerste keuze die je moet maken is of je een solidbody, semi-hollowbody of hollowbody gitaar wilt. Elk type gitaar heeft zijn eigen kenmerken en geluid.

ST-model

Een populair model is het ST-model, bekend van onder andere de Stratocaster. Deze gitaar heeft twee cutaways waardoor je gemakkelijk hoge noten kunt spelen tijdens het spelen van solo’s.

Single Cut-modellen

Een ander veel gekozen model is het Single Cut-model, met één cutaway. Dit model is bijvoorbeeld de Gibson Les Paul. Het geluid kan variëren afhankelijk van het model en de elementen die zijn gebruikt.

Overige modellen

Naast deze modellen zijn er nog vele andere modellen beschikbaar, zoals T-modellen, Double Cut-modellen en Heavy modellen. Elk model heeft zijn eigen geluid en uiterlijk.

Elementen

Naast het type gitaar zijn de elementen ook belangrijk voor het geluid. Er zijn verschillende soorten elementen beschikbaar, zoals single coil en humbuckers. Single coil elementen hebben een helder geluid, maar zijn gevoelig voor storingen. Humbuckers daarentegen hebben een voller en warmer geluid.

Het gebruikte hout

Het gebruikte hout van de gitaar heeft ook invloed op het geluid. Houtsoorten zoals mahonie, esdoorn en essen hebben elk hun eigen karakteristieke geluid. Ook de toets van de gitaar kan zijn gemaakt van verschillende houtsoorten, zoals esdoorn, palissander en ebbenhout. Elk houtsoort geeft een andere klank.

Gitaarhals

Tot slot is de hals van de gitaar ook belangrijk. De houtsoort van de hals, hoe deze is bevestigd aan de body en het profiel van de hals kunnen allemaal invloed hebben op het speelcomfort en geluid van de gitaar. Ook het aantal frets, mensuur, brug en stemmechanismen zijn factoren waar je op kunt letten tijdens het kopen van een gitaar. Met deze tips kun je sneller de perfecte elektrische gitaar vinden die past bij jouw speelstijl en voorkeur.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners