Review: DiMarzio DP111W SDS-1 gitaarelement – Een veelzijdige en donkere pickup

De DiMarzio DP111 SDS-1 mag er dan wel uitzien als een normale single-coil pickup, maar deze heeft juist de klankeigenschappen die vergelijkbaar zijn met oude soapbar pickups. De magneet in deze pickup is keramisch, maar heeft door de grote polen en spacing juist wat meer weg van een Alnico magneet. De magneet is wat minder krachtig, waardoor je de pickup wat gemakkelijker dichtbij je snaren kan brengen voor een hogere output. Het hoog is wat minder aanwezig, terwijl het laag juist wat dieper is dan je zou verwachten bij een single coil. Het resultaat is een rond en donker geluid, wat kan worden aangesterkt met bijvoorbeeld True Velvet pickups in de hals-positie voor een wat meer sprankelend geluid – of juist een FS-1 in de middenpositie voor een meer gebalanceerd geluid.

Veelzijdig geluid

De DiMarzio DP111W SDS-1 is een pickup die perfect is voor gitaristen die op zoek zijn naar een veelzijdig geluid. Met zijn donkere en ronde klank voegt deze pickup een ietwat vintage karakter toe aan je gitaarklank. Doordat het hoog iets minder aanwezig is, krijg je een warmere klank die ideaal is voor blues- en rockmuziek. Daarnaast kan je met de DP111W SDS-1 eenvoudig switchen tussen posities voor een nog meer gebalanceerd of sprankelend geluid.

Bouwkwaliteit en design

De DiMarzio DP111W SDS-1 is uitstekend gebouwd en ziet eruit als een normale single-coil pickup. Hij past dan ook zonder problemen in de meeste snaarinstrumenten. De pickup heeft een keramische magneet en grote polen en spacing, waardoor hij vergelijkbaar is met Alnico pickups. Het voordeel van deze pickup is dat hij net wat minder krachtig is, waardoor hij dichter bij de snaren kan worden geplaatst om het volume te verhogen. Met zijn klassieke en strakke zwarte design past hij ook nog eens prachtig bij elke gitaar.

Verschillende combinatiemogelijkheden

Een groot voordeel van de DiMarzio DP111W SDS-1 is dat hij perfect combineert met andere pickups. Zo kan je de DP111W SDS-1 in de hals-positie combineren met de True Velvet pickups voor een warm en sprankelend geluid. Daarnaast kan je hem ook in de middenpositie combineren met een FS-1 om meer gebalanceerde geluiden te krijgen. Het is dan ook het perfecte pickup-systeem voor de serieuzere gitarist die graag wil experimenteren met verschillende klanken.

Conclusie

De DiMarzio DP111W SDS-1 is een uitstekende keuze voor gitaristen die op zoek zijn naar een pickup met een meer vintage, donkere klank. Het is ook een veelzijdige pickups die zich gemakkelijk laat combineren met andere pickups voor nog meer klankmogelijkheden. Met zijn uitstekende bouwkwaliteit en strakke design is de DP111W SDS-1 een aanwinst voor elke gitaar.

Bekijk op BAX Shop

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners