Plectrum Vasthouden

Plectrum Vasthouden

Op de juiste manier je plectrum vasthouden

Als kinderen gitaar willen leren spelen is het belangrijk dat ze de basisbeginselen meteen onder de knie te krijgen. Handelingen die verkeerd worden aangewend zullen altijd moeilijk af te leren zijn. Te hard je plectrum vasthouden of hem in een verkeerde positie gebruiken, zorgt voor een onaangename spanning dat op den duur pijnlijk kan gaan worden.

Bovendien kan je op die manier spelen een slecht geluid maken. Houd je het plectrum te losjes kan hij weer uit je hand vliegen. Gelukkig is het kinderlijk eenvoudig om te leren hoe je een plectrum vast moet houden. Heb je het trucje eenmaal te pakken dan zul je merken dat je naderhand je eigen techniek ontwikkeld om aan de snaren te tokkelen.

πŸ‘‰πŸ‘‰ Bekijk de beste starter sets hier! πŸ‘ˆπŸ‘ˆ

Kies de juiste plectrum

Plectrums zijn er in verschillende merken, diktes of gewichten. Dit kan wel eens lastig zijn bij het kiezen van welke. Ben je een absolute beginner, probeer er eerst een paar zodat je weet welke het beste aanvoelt. Waarschijnlijk zal je voorkeur, om te gaan oefenen, uitgaan naar een lichte uitvoering.

Je plectrum vasthouden in drie stappen

1. Ben je rechtshandig dan zul je spelen met het plectrum in je rechterhand en bij links andersom. Voor je dat doet, neem dan altijd even de tijd om je hand los te schudden en te ontspannen. Begin dan met een positief gebaar en steek je duim omhoog. Dit is een simpele, maar wel belangrijke stap als je het in een keer goed wil aanleren.

2. Rol dan je vingers op, maar niet tot een te strak gesloten vuist. Plaats het plectrum op de opgevouwen wijsvinger met de punt naar je toe wijzend. Je bedekt dan ongeveer met de helft van het plectrum je vingers.

3. Klem je duim boven op het plectrum. Dit is de laatste stap. Gebruik hierbij een stevige greep, zodat het plectrum niet uit je hand vliegt. Maar, wel los genoeg om de punt van het plectrum te laten buigen tijdens het plukken aan de snaren.

Je zult merken wanneer je als beginner richting de kant van gevorderden op gaat met gitaar spelen, dat er meerdere technieken voor een plectrum vasthouden bestaan. Deze alternatieve pluk technieken zullen je helpen om nog vloeiender noten te spelen. Het leert je helpen snelheid op te bouwen en de noten zuiver te spelen.

πŸ‘‰πŸ‘‰ Bekijk de beste starter sets hier! πŸ‘ˆπŸ‘ˆ

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners