Liedjes leren spelen: Tabs vs. Noten

Tabs vs. Noten

Paragraaf over het verschil tussen tabs en noten is gemarkeerd om dikgedrukt.

Als beginnende gitaarspeler wil je natuurlijk snel liedjes kunnen spelen. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel nemen we een kijkje naar de twee belangrijkste methodes om liedjes te leren spelen: tabs en noten.

Het verschil tussen tabs en noten

Veel beginners denken dat tabs hetzelfde zijn als noten, maar dat is niet waar. Het verschil is te zien in onze instructievideo.

Tabs

Tabs zijn een hulpmiddel bij het spelen van gitaar. Ze laten zien waar je je vingers moet plaatsen en welke snaren je moet aanslaan. Het lijkt qua structuur op een gitaarhals, met cijfers die de positie aanduiden waar je je vingers moet plaatsen. Je leest tabs van links naar rechts.

Noten

Noten zijn een muziekschrift waarmee je melodieën en ritmes kunt noteren. Noten laten zien welke toonhoogte er gespeeld moet worden en de duur van de noten. Noten kunnen gebruikt worden om een nummer te spelen zonder dat je het ooit gehoord hebt.

Tabs gebruiken

Wanneer je tabs gebruikt, is het belangrijk om tegelijkertijd naar het nummer te luisteren. Hierdoor kun je beter de timing en ritmes begrijpen. Youtube is een handig hulpmiddel om elk gewenst nummer te vinden en de muziek te beluisteren terwijl je de tabs gebruikt.

Hoe werken tabs?

Tabs laten zien waar je je vingers moet plaatsen op de gitaarhals. Je leest tabs van links naar rechts en in sommige gevallen staan de cijfers verticaal onder elkaar, dit betekent dat de noten tegelijkertijd gespeeld moeten worden. In andere gevallen staan de cijfers horizontaal naast elkaar, dit betekent dat je de noten één voor één achter elkaar speelt. Een open snaar, waarbij je geen vinger hoeft te plaatsen, wordt aangegeven met een 0.

Maatsoorten in tabs

Maatsoorten kunnen ook worden aangegeven in tabs. Een vierkwartsmaat wordt bijvoorbeeld aangegeven als 4/4. Dit betekent dat je 4 vierkwartsnoten per maat speelt. Voor een driekwartsmaat wordt de aanduiding 3/4 gebruikt en speel je 3 vierkwartsnoten per maat.

Belang van les volgen

Paragraaf over het belang van les volgen is gemarkeerd om dikgedrukt.

Hoewel tabs handig zijn, is het belangrijk om niet alleen op basis hiervan liedjes te leren spelen. Het is eenvoudig om belangrijke stappen over te slaan wanneer je geen goede basiskennis hebt. Het volgen van gitaarlessen kan helpen om de juiste technieken aan te leren en ervoor te zorgen dat je de fouten vermijdt die beginners vaak maken.

Conclusie

Kies noten of tabs en een goede lesmethode om liedjes te leren spelen. Online gitaarlessen kunnen je de nodige begeleiding bieden, terwijl je aan de hand van tabs de nummers van jouw keuze kunt leren spelen. Vergeet echter niet dat een goede techniek essentieel is om vooruitgang te boeken op de gitaar.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners