Kies de perfecte set gitaarsnaren voor jouw speelstijl

Gitaarsnaren kiezen: waar begin je?

Het kiezen van nieuwe gitaarsnaren kan een uitdaging zijn, gezien het immense aantal opties dat beschikbaar is. Ernie Ball biedt bijvoorbeeld al meer dan 200 verschillende sets elektrische gitaarsnaren aan, in verschillende diktes en materialen. Of je nu een beginner bent of al jaren speelt, Ernie Ball heeft voor iedereen een set Slinky snaren die bij hun speelstijl past. Het kan echter lastig zijn om te bepalen welke set het beste bij jou past.

Bij het kiezen van gitaarsnaren is het belangrijk om te kijken naar het genre dat je speelt en de manier waarop je wilt spelen, of dit nu licht of zwaar is. Ernie Ball innoveert continue en heeft in de afgelopen jaren nieuwe sets uitgebracht, waaronder de Ultra Slinky en Burly Slinky. Daarnaast bieden ze ook sets met extra verstevigde hoge snaren (RPS) of sets met een omwonden g-snaar.

Als je meer informatie wilt over het kiezen van de juiste gitaarsnaren, is het raadzaam om verder te lezen.

Gitaarsnaren met lichte setdikte

Snaren met een lichte setdikte zijn gemakkelijker in te drukken en zijn ideaal voor beginners of gitaristen met minder kracht in hun handen. Ze bieden gebalanceerde klankprojectie en produceren heldere tonen. Deze sets beginnen meestal bij een dikte van 8 of 9. Enkele voorbeelden zijn:

Ernie Ball Extra Slinky
Ernie Ball Hybrid Slinky
Ernie Ball Super Slinky

Gitaarsnaren met normale (regular) setdikte

Snaren met een normale setdikte worden vaak standaard gebruikt op gitaren van verschillende fabrikanten. Dit zijn snaren met een startdikte van 9.5 of 10. Bekende artiesten zoals Eric Clapton, John Mayer en Steve Vai vertrouwen al jaren op deze standaardsnaren. Ernie Ball heeft onlangs de Turbo Slinky gitaarsnaren uitgebracht in deze categorie.

Ernie Ball Regular Slinky
Ernie Ball Turbo Slinky
Ernie Ball ST/BB

Gitaarsnaren met zware setdikte

Zware gitaarsnaren vereisen meer kracht om in te drukken, maar bieden extra output en een krachtige klank. Deze sets hebben over het algemeen een dikte van 11 of meer en kunnen worden gebruikt voor drop-tuning, zoals Drop D of Drop A. Houd er echter rekening mee dat de extra dikte kan zorgen voor extra spanning op de hals van je gitaar.

Ernie Ball Beefy Slinky
Ernie Ball Not Even Slinky
Ernie Ball ST/HB

Materialen

Ernie Ball Slinky snaren zijn verkrijgbaar in vijf verschillende materialen, variërend van de gebalanceerde helderheid en warmte van Nickel Plated Steel tot de heldere en edgy toon van Stainless Steel.

 • Nickel Plated Steel: gebalanceerde helderheid en warmte
 • Cobalt: breed dynamisch klankbereik, meer laag en helder hoog
 • M-Steel: rijke, volle toon met krachtig laag
 • Pure Nickel: vintage ge luid, warme toon
 • Stainless Steel: heldere, edgy toon

Verdere informatie

Als je meer wilt weten over de verschillende series gitaarsnaren van Ernie Ball, bekijk dan de informatieve video op hun website.

Gitaarsnaren voor lagere stemmingen

Als je in een lagere stemming wilt spelen, biedt onderstaande tabel een overzicht van welke setdikte geschikt is voor jou:

Fender Scale (25.5″)

Gibson Scale (24 3/4″)

 • E Standard: 10-46 (normale spanning)
 • Drop D: 10-52 (lichte bovenkant, zware onderkant)
 • Eb Standard: 10-52 (strakker gevoel op lage snaren)
 • Drop C#: 11-48 +52 (normale spanning)
 • D Standard: 11-54 (hogere spanning)
 • C Standard: 12-56 (normale spanning)
 • Drop C: 11-54 +56 (normale spanning)
 • Drop B: 11, 15, 20, 36, 48, 60

Deze tabel helpt je om de juiste set gitaarsnaren te vinden voor jouw gewenste stemming. Met behulp van het filter op de website van Ernie Ball kun je eenvoudig een set vinden die bij jouw speelstijl past.

Met de juiste set gitaarsnaren kun je jouw speelervaring naar een hoger niveau tillen. Kies de set die past bij jouw speelstijl en de klank die je wilt bereiken, en geniet van de ideale combinatie van comfort en geluidskwaliteit.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners