Hoe lang duurt het om gitaar te leren spelen en tips voor sneller leren

De schattingen over het leren van gitaar variëren nogal

Veel mensen willen gitaar leren spelen, maar vragen zich af hoe lang het zal duren voordat ze het echt kunnen. Er zijn talloze sites en leraren die verschillende antwoorden geven op deze vraag. Maar wat is nu de waarheid? En bestaan er trucs en tips om sneller te leren? Tegenwoordig zijn er online gitaarlessen die beloven dat je binnen enkele maanden al gitaar kunt spelen. Deze cursussen beginnen met het leren van basisakkoorden, waarmee je al snel een eenvoudige melodie kunt spelen.

Snel gitaar leren spelen: mythe of mogelijkheid?

Het leren bespelen van een muziekinstrument is leuk, maar veel mensen willen niet maanden of zelfs jaren oefenen voordat ze het echt onder de knie hebben. Het is moeilijk om exact te zeggen hoelang het duurt om gitaar te leren spelen, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren.

Hoe snel leer je?

Hoe snel je leert is natuurlijk een belangrijke factor. Het kan langer duren als je de leerstof moeilijk vindt, maar als je er snel mee weg bent kan het proces sneller verlopen. Gelukkig zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je het snel oppikt.

Extra studeren naast de reguliere lessen en hulp vragen aan mensen met ervaring zijn beide goede manieren om snel beter te worden. Uiteindelijk draait het om toewijding. Als je echt wilt leren en er veel tijd en moeite in steekt, zul je succes boeken. Geef de hoop dus niet op!

Hoeveel leer je?

De hoeveelheid tijd die je per dag vrijmaakt om te oefenen speelt ook een rol. Idealiter zou je minstens 15 minuten per dag moeten oefenen. Dit is al voldoende om na een paar weken ver progressie te maken. Hoe meer tijd je erin steekt, hoe sneller je vooruitgang zult boeken. Hoeveel tijd ben jij bereid om eraan te besteden?

De manier waarop je leert

De manier waarop je leert is ook van invloed op de snelheid van je leerproces. Als je gitaarlessen volgt bij een leraar, leer je alles goed maar kan het iets langer duren voordat je verbetering merkt. Online gitaarlessen zijn ideaal om snel te leren, omdat je je eigen tempo kunt bepalen. Als je erg gemotiveerd bent, kun je meerdere lessen tegelijk volgen en daardoor sneller vooruitgang boeken dan met een leraar. Met online lessen kun je vaak al binnen 6 maanden gitaar leren spelen. Niet slecht, toch?

Sneller leren spelen met behoud van kwaliteit

Het is begrijpelijk dat je snel wilt leren, maar haastige spoed is zelden goed. Als je binnen enkele dagen gitaar wilt leren spelen, kun je dat zeker proberen. Maar wees erop voorbereid dat je dan misschien een compromis moet sluiten wat betreft de kwaliteit. Je leert dan wel verschillende nummers spelen, maar ze klinken mogelijk niet zoals ze zouden moeten klinken. Dit komt doordat je alleen de liedjes leert spelen zonder echt inzicht te hebben in wat je precies doet. Als je echt langdurig gitaar wilt leren spelen, is dit geen goede aanpak.

Betekent dit dan dat je jaren moet oefenen voordat je gitaar kunt spelen? Absoluut niet! Gelukkig zijn er een aantal tips en trucs beschikbaar die je kunnen helpen om snel en efficiënt gitaar te leren spelen!

Spoedcursus gitaar: tips

Is het mogelijk om gitaar te leren spelen binnen enkele weken? Jazeker, hoewel je moet begrijpen dat je na enkele weken nog niet meteen een Jimi Hendrix zult zijn! Toch is het zeker mogelijk om in korte tijd veel te leren. Hier zijn 5 stappen die je zullen helpen bij een spoedcursus gitaar. Deze cursus zal ervoor zorgen dat je sneller vooruitgang boekt!

Stap 1: Leer de gitaar kennen

Voordat je snel kunt leren spelen, moet je de gitaar zelf kennen. Weet waar alles zit en waarvoor het dient. Deze stap is van vitaal belang en mag niet worden overgeslagen.

Er zijn 6 snaren op je gitaar. De laagste, de ‘lage E-snaar’, wordt ook wel de 6e snaar genoemd. De ‘A-snaar’ is de 5e, de ‘D-snaar’ de 4e, de ‘G-snaar’ de 3e, de ‘B-snaar’ de 2e en de hoogste ‘E-snaar’ is nummer 1. Om goed te kunnen stemmen, moet je ook weten hoe je de snaren moet stemmen. Hierdoor zal je geluid altijd mooi en helder klinken.

Je gitaar stemmen is niet moeilijk, maar wel essentieel als je gitaar wilt leren spelen! Als je dit onder de knie hebt, kun je door naar de volgende stap.

Stap 2: Leer een aantal basisakkoorden

Dit is een belangrijke stap in het leerproces. Akkoorden zijn groepen van noten die gelijktijdig worden gespeeld. Hier zijn enkele tips om je te helpen een aantal akkoorden te leren spelen.

Zorg ervoor dat je duim in het midden van de gitaarhals zit om extra druk op de snaren uit te oefenen. Werk niet alleen met je vingers, maar ook met je duim! Gebruik je vingertoppen om de snaren vast te houden, zodat je geen andere snaren per ongeluk raakt. Houd ook je nagels kort! Je vingers en duim moeten samenwerken om elke noot duidelijk te laten klinken.

Leer ook diagrammen van gitaarakkoorden lezen. Deze diagrammen laten zien waar je je vingers moet plaatsen. Er is genoeg informatie beschikbaar online of in boeken. Het is belangrijk om dit te leren voordat je liedjes kunt gaan spelen.

Probeer in het begin geen akkoorden te spelen waarvoor je 3 of 4 vingers nodig hebt. Dit is erg moeilijk om mee te beginnen. Er is eigenlijk voor elk akkoord een gemakkelijkere versie, en als je deze leert zul je sneller vooruitgang boeken.

Stap 3: Ritme

Ritme speelt een belangrijke rol bij het spelen van de gitaar. Het is ook belangrijk om te leren hoe je een goed ritme kunt behouden. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunnen helpen.

Hoe je de gitaar aanslaat, heeft veel invloed op het ritme. Om een akkoord aan te slaan, moet je een mooie, vloeiende beweging maken vanuit je elleboog. Probeer je pols zo min mogelijk te bewegen. Zorg ervoor dat je pols comfortabel is.

Zorg er ook altijd voor dat je in het juiste ritme speelt en op de juiste manier van akkoord wisselt. Anders zal het liedje niet klinken zoals het hoort. Sla elk akkoord op het juiste ritme aan en wissel op het juiste moment van akkoord. Het kan helpen om in je hoofd mee te tellen.

Om akkoordwisselingen te oefenen, kun je het beste eerst dezelfde akkoorden oefenen totdat je ze goed kunt spelen, en daarna hetzelfde doen met andere akkoorden.

Stap 4: Leer liedjes

Wanneer je een liedje wilt leren spelen, is het belangrijk dat je het nummer goed kent. Luister eerst een aantal keer naar het liedje zodat je het ritme en het geluid in je hoofd hebt opgeslagen. Leer daarna de akkoorden van het liedje. Begin met de eenvoudige versie en ga daarna verder met de moeilijkere akkoorden.

Om een lied te spelen, moet je ook weten hoe de structuur van het nummer in elkaar zit. Liedjes hebben een intro, coupletten, refreinen en een outro. Probeer deze delen van het lied te benoemen, omdat de akkoorden vaak veranderen tussen deze delen.

Het zal niet gemakkelijk zijn om meteen een lied te spelen terwijl je ernaar luistert, maar je kunt er wel veel van leren. Door tegelijkertijd met het lied te spelen, hoor je waar je fout gaat en kun je dat aanpassen. Je kunt altijd de akkoorden erbij houden terwijl je speelt en blijven oefenen. Na verloop van tijd zal het veel soepeler gaan!

Stap 5: Creëer een oefenroutine

Regelmatig oefenen is belangrijk. Reserveer daarom dagelijks tijd om te spelen. Elke dag 10 minuten spelen is beter dan urenlang oefenen in een keer. Het stellen van een doel kan je helpen om gemotiveerd te blijven.

Je doel kan zijn om je favoriete liedje te leren spelen of om voor anderen te kunnen optreden. Het maakt niet uit wat je doel is, maar het hebben van een doel motiveert je om door te gaan. Denk dus goed na over wat je doel is.

Zodra je je hoofddoel hebt bepaald, kun je dit doel opdelen in kleinere doelen. Als je bijvoorbeeld een bepaald lied wilt leren spelen, kunnen de kleinere doelen het leren van de akkoorden van het lied en het begrijpen van de structuur zijn.

Je kunt deze kleinere doelen vervolgens verder onderverdelen. Het opsplitsen van je doelen is belangrijk omdat het doel haalbaarder lijkt en je blij kunt zijn telkens wanneer je een klein doel bereikt. Dit zal je motiveren om door te gaan!

Zodra je al je doelen hebt bepaald, is het tijd om ze te plannen. Hierdoor krijg je een beter overzicht van hoe lang het zal duren voordat je je doelen bereikt en echt gitaar kunt spelen. Door je doelen binnen een bepaalde tijd te plannen, kun je de voortgang beter volgen. Zorg ervoor dat de tijd die je aan je doelen besteedt haalbaar is en dat het spelen plezierig blijft, anders houd je het niet vol!

Met deze tips en trucs ben je hopelijk klaar om online gitaarlessen te volgen. Deel hieronder je ervaringen met het leren van gitaar!

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners