Hoe houd je je gitaar in de beste staat

Als je wilt dat je gitaar er goed uitziet en goed blijft spelen, is regelmatig onderhoud nodig. Hier zijn drie eenvoudige stappen om je gitaar in optimale conditie te houden: reinig het fretboard, smeer de topkam en maak de body schoon en bescherm deze tegen vocht en vuil.

Reinig en onderhoud het fretboard

Een vuil en uitgedroogd fretboard kan de klank van je gitaar beïnvloeden. Gebruik Dunlop 01 Cleaner & Prep en Dunlop Fingerboard 02 Deep Conditioner olie om dit op te lossen. Verwijder eerst de snaren van je gitaar of basgitaar en zorg dat je een vervangende set klaar hebt liggen. Spray de Dunlop Cleaner & Prep op een schone microvezel poetsdoek, zoals de Dunlop 5400 katoenen poetsdoek. Wrijf de doek over het fretboard om al het vuil te verwijderen. Laat het fretboard drogen.

Breng vervolgens wat Dunlop 02 Deep Conditioner aan op een andere schone doek en masseer het in het fretboard. Verwijder overtollige conditioner met de doek en laat het fretboard opnieuw drogen. Herhaal deze stappen maandelijks om je gitaar in goede conditie te houden.

Polijst de frets en smeer de topkam

Het polijsten van de frets en het smeren van de topkam zijn belangrijk voor een prettige speelervaring. Gebruik Dunlop Superlube Gel en de Dunlop Fret Collar Kit. Plaats eerst een Fret Collar over elke fret en gebruik de Micro Fret Polishing Cloth om vet en vuil van de frets te verwijderen en ze te polijsten. Doe dit ook maandelijks.

Breng vervolgens Dunlop Superlube aan in de groeven van de topkam telkens wanneer je nieuwe snaren plaatst. Dit helpt je instrument goed gestemd te blijven en voorkomt het snel breken van snaren.

Maak de body schoon en breng wax aan

Gebruik Dunlop Polish & Cleaner, Bodygloss Carnauba Wax, en een zachte microvezel poetsdoek om de body van je gitaar schoon te maken. Breng een kleine hoeveelheid Cleaner aan op de doek en wrijf alle oppervlakken schoon. Gebruik daarna Bodygloss om een beschermende laag aan te brengen. Doe dit om de paar weken om je gitaar in topconditie te houden.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners