Hoe en wanneer gitaarsnaren vervangen moeten worden

Wanneer zijn gitaarsnaren aan vervanging toe?

Als je al een tijdje gitaar speelt, zul je merken dat de gitaarsnaren na verloop van tijd versleten raken. Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien dat het tijd is om de snaren te vervangen:

  • Verkleuring en rafelen: Als de snaren verkleurd zijn en beginnen te rafelen bij de frets, is dit een indicatie dat ze aan vervanging toe zijn.
  • Moeite met stemmen: Als het steeds moeilijker wordt om de snaren te stemmen, kan dit betekenen dat ze versleten zijn en niet goed meer hun spanning vasthouden.
  • Lastig indrukken: Als de snaren extra strak zijn komen te staan en het moeilijk (of zelfs pijnlijk) is om ze in te drukken, is het tijd voor nieuwe snaren.

Als je een van deze tekenen opmerkt, is het hoog tijd om nieuwe snaren te installeren. Het is ook aanbevolen om regelmatig de snaren te vervangen om dit te voorkomen.

Hoe vaak moeten gitaarsnaren vervangen worden?

Over het algemeen is het verstandig om elke 3 maanden de snaren te vervangen. Een setje gitaarsnaren is relatief goedkoop en als je weet hoe je ze moet vervangen, kun je snel weer verder met spelen.

Hoe gitaarsnaren te vervangen

In deze video laat ik je stap voor stap zien hoe je de snaren van een klassieke gitaar met nylon snaren verwisselt. Het is handig om de benaming van de gitaarsnaren te kennen voordat je begint.

Zodra je de snaren hebt vervangen, moet je ze ook opnieuw stemmen. Je kunt dit doen met behulp van onze handleiding over ‘gitaarsnaren stemmen’.

Het verschil tussen nylon snaren en stalen snaren

Ik gebruik altijd nylon snaren in mijn lessen. Voor beginners raad ik ook aan om nylon snaren te gebruiken omdat ze wat makkelijker te bespelen zijn. Stalen snaren kunnen namelijk pijnlijk zijn voor je vingers en het geluid is vaak scheller, waardoor het moeilijk is om de juiste toon aan te slaan.

Het is belangrijk om nooit stalen snaren op een klassieke gitaar met nylon snaren te zetten. De brug kan kapotgaan of de hals kan kromtrekken door de extra spanning. Evenzo moet je geen nylon snaren op een gitaar met stalen snaren zetten, omdat er dan te weinig spanning is en de gitaar uit vorm kan raken.

Deze video leert je alleen hoe nylon snaren moeten worden vervangen op een klassieke gitaar. Als je wilt weten hoe je stalen snaren moet vervangen op een steelstring akoestische gitaar, kun je dat in deze handleiding vinden.

Wil je meer informatie over gitaarspelen voor beginners?

Bij de Online Gitaar Academie bieden wij uitgebreide cursussen aan die alle kennis, technieken en oefeningen bevatten die je in ongeveer anderhalf tot twee jaar privéles zou leren. Als je geïnteresseerd bent in gitaarspelen, bekijk dan onze uitgebreide cursusaanbod.

Wist je dat het leren bespelen van een instrument vele voordelen heeft, zoals ontwikkeling en stressbestendigheid? Online gitaarlessen zijn ook nog eens erg praktisch. Als je wilt weten waarom online gitaarles ideaal is voor beginners, lees dan dit artikel.

Kun je niet wachten om professionele lessen te volgen? Probeer dan nu onze eerste maand voor slechts €4,99!

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners