Het leren van gitaar spelen: Tips en tricks

Het leren van gitaar spelen: Tips en tricks

Gitaar spelen is een populaire hobby, maar het kan ook lastig zijn om het te leren. Gelukkig zijn er een paar handige tips en tricks die je kunnen helpen om snel en eenvoudig akkoorden te leren spelen. Dit artikel geeft je een aantal nuttige richtlijnen om aan de slag te gaan.

Het C-D-G-E concept

Een eenvoudige manier om gitaar te leren spelen is het C-D-G-E concept. Met deze vier akkoorden kun je al heel wat bekende liedjes meespelen. Het leren van akkoorden is vaak veel gemakkelijker en doelgerichter dan het leren van noten. Hoewel noten van belang kunnen zijn voor je muzikale ontwikkeling, zijn akkoorden cruciaal bij het bespelen van de gitaar.

Barré akkoorden

Een uitdaging voor beginnende gitaristen zijn barré akkoorden. Deze akkoorden vereisen wat meer spierkracht van je wijsvinger en kunnen lastig zijn om onder de knie te krijgen. Oefening is hierbij key, dus wees niet ontmoedigd als het in het begin wat moeite kost.

Trainen en discipline

Gitaar spelen vraagt om training, aandacht, uithoudingsvermogen en discipline. Begin met een aantal basisakkoorden en oefen dagelijks een aantal minuten. Bouw het geleidelijk uit en je zult merken dat je binnen korte tijd een breed scala aan akkoorden beheerst.

Overgangen

Naast het leren van afzonderlijke akkoorden, is het belangrijk om ook te oefenen op het wisselen tussen verschillende akkoorden. Dit vergt wat extra training, maar na verloop van tijd zul je merken dat de overgangen soepeler verlopen.

Eenvoudige liedjes

De snelste manier om akkoorden onder de knie te krijgen is door het meespelen van eenvoudige liedjes. Kies nummers uit met een rustig tempo en oefen het spelen van de akkoorden. Op internet vind je veel bronnen waar je de akkoorden van je favoriete nummers kunt vinden.

Eigen liedjes

Zodra je een aantal akkoorden goed kent, kun je beginnen met het schrijven van je eigen liedjes. Dit stimuleert je muzikale ontwikkeling en helpt je om de akkoorden nog beter onder de knie te krijgen.

Samen spelen

Om je vaardigheden verder te ontwikkelen, is het leuk en leerzaam om samen te spelen met andere muzikanten. Kijk eens binnen je vriendenkring of er andere gitaristen zijn, of sluit je aan bij een band of orkest.

Opslaan

Houd bij welke akkoorden en liedjes je hebt geoefend. Dit is niet alleen handig voor je eigen ontwikkeling, maar ook om je vooruitgang te zien. Soms lijkt het alsof je geen vooruitgang boekt, maar als je ziet hoe ver je al bent gekomen, krijg je weer nieuwe motivatie om door te gaan.

Plezier

Belangrijker dan alles is dat gitaar spelen plezierig moet zijn. Leg de gitaar rustig aan de kant als je vastloopt en pak het later weer op. Forceer het leerproces niet en geniet vooral van de ervaring.

Gitaarles

Als je serieus aan de slag wilt met gitaarspelen, kun je overwegen om gitaarlessen te volgen. Er zijn verschillende online cursussen beschikbaar waarbij je op je eigen tempo kunt leren met behulp van video’s.

Het leren van toonladders en akkoorden

Als beginnende gitarist is het van belang om toonladders en akkoorden te leren. Begin met het ontwikkelen van gevoel voor ritme en speeltechniek voordat je verder gaat. Heb je de basis onder de knie, dan kun je beginnen met het leren van akkoorden. Actieve oefening is hierbij van groot belang.

Open akkoorden zijn de basisakkoorden die je speelt op de eerste paar vakjes van je gitaar. Deze akkoorden worden ook wel ‘frets’ genoemd en het mooie is dat je hierbij de snaren niet hoeft in te drukken. Elk akkoord heeft een eigen naam, gebaseerd op de grondtoon en de basistoon. De beheersing van toonladders is hierbij van belang.

Er zijn twee soorten akkoorden: majeur en mineur. Majeur akkoorden hebben een vrolijk en levendig geluid, terwijl mineur akkoorden juist een melancholische klank hebben. Het combineren van verschillende majeur en mineur akkoorden is van belang voor het creëren van samenhangende muziekstukken.

Tip: Oefen regelmatig basisakkoorden en leer ze uit je hoofd. Dit vormt een solide basis voor het spelen van verschillende liedjes.

Besluit

Gitaarspelen is een leuke en uitdagende hobby waarbij je veel kunt leren en ontdekken. Met de juiste oefening en toewijding kun je al snel akkoorden spelen en liedjes meespelen. Of je nu autodidactisch te werk gaat of lessen volgt, geniet vooral van het leerproces en laat de gitaar je inspireren!

Gitaarlessen vergelijken

Als je geïnteresseerd bent in het volgen van gitaarlessen, kun je de verschillende opties vergelijken. Bekijk onze vergelijking van gitaarlessen voor meer informatie.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners