Veel mensen denken dat het op oudere leeftijd niet meer mogelijk is om iets nieuws te leren, maar dat is een misverstand. Ook als je wat ouder bent, kun je nog makkelijk iets nieuws leren, zoals bijvoorbeeld het bespelen van de gitaar. Als je al lang droomt van het kunnen spelen van een muziekinstrument, is het boeken van gitaarlessen een grote stap in de goede richting. Misschien heb je zelfs al een gitaar thuis liggen die momenteel stof verzamelt in de kast.
Er heerst soms een negatieve reactie op oudere mensen die gitaar willen leren spelen. Men denkt vaak dat je op oudere leeftijd niets meer kunt leren. Deze negatieve reacties kunnen ervoor zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen, terwijl het leren van gitaar spelen al jarenlang een droom van je kan zijn. Het is tijd om die stap te zetten en gitaarlessen te boeken. We geven je graag meer inzicht in hoe het is om als oudere gitaar te leren spelen.
Uitdagingen voor oudere gitaar leerlingen
Het kan inderdaad uitdagender zijn om op oudere leeftijd gitaar te leren spelen. Je handen kunnen bijvoorbeeld minder kracht hebben of je vingers kunnen minder flexibel zijn. Het bespelen van de gitaar vereist nu eenmaal behendigheid in je handen en vingers. Het is echter belangrijk om te beseffen dat verminderde kracht en flexibiliteit per persoon verschillen. De een heeft er sneller last van dan de ander.
Ben je bang dat je te dikke vingers hebt of te veel eelt op je vingertoppen, waardoor je de snaren niet goed kunt voelen? Wees gerust, zelfs met dikke vingers en eelt is het mogelijk om gitaar te leren spelen. Soms kan het ook lastig zijn om beide handen afzonderlijk van elkaar te gebruiken.
Als je echt last hebt van je handen en vingers, is er maar een oplossing: oefenen, oefenen, oefenen! Door te oefenen worden je handen en vingers soepeler en krijg je ook meer kracht. Het is ook belangrijk om te beseffen dat zelfs jongere gitaristen constant moeten blijven oefenen. Met genoeg oefening zul je de bewegingen onder de knie krijgen.
De voordelen van ouder zijn en gitaar leren spelen
Het leren van gitaar spelen op oudere leeftijd heeft ook voordelen ten opzichte van jongere leerlingen. Als oudere kies je bewust voor het instrument. Een kind kan bijvoorbeeld moeite hebben met het kiezen uit verschillende instrumenten, maar jij weet waarschijnlijk al heel goed dat je graag gitaar wilt leren spelen. Bovendien ben je als oudere waarschijnlijk al in aanmerking gekomen met verschillende muziekstijlen.
Wanneer je muzieklessen neemt, kun je je eigen voorkeuren aangeven bij de docent. Dat je precies weet wat je wilt, is een groot voordeel. Dit geldt ook voor de keuze van de gitaar. Als je meer van rockmuziek houdt, kan een elektrische gitaar bijvoorbeeld je voorkeur hebben. Houd je meer van akoestische muziek? Dan zal een klassieke gitaar je meer aanspreken.
Een ander voordeel is dat oudere leerlingen vaak meer discipline hebben dan jongere leerlingen. Jij weet zeker dat je gitaar wilt spelen en je maakt hier ook tijd voor vrij in je agenda. Als oudere heb je over het algemeen meer levenservaring. Je hebt misschien een opleiding afgerond, een baan gehad en wellicht ook kinderen opgevoed. Dit betekent dat je genoeg discipline kunt opbrengen.
Ook financieel sta je er waarschijnlijk beter voor dan jongere leerlingen. Jongere leerlingen hebben vaak een beperkt budget om een muziekinstrument aan te schaffen. Hierdoor kunnen ze alleen goedkopere instrumenten veroorloven. Deze goedkopere gitaren hebben vaak niet de beste kwaliteit en de muziek klinkt daardoor ook niet optimaal. Bovendien zijn jongere leerlingen vaak afhankelijk van het budget dat hun ouders willen besteden aan lessen en materiaal. Als oudere kun je zelf bepalen wat je budget is en waar je precies in wil investeren.
Zelfstudie op eigen tempo
Er zijn veel ouderen die zelf gitaar willen leren spelen. Met moderne technologieën is dat tegenwoordig ook heel goed mogelijk. Via instructievideo’s kun je in je eigen tijd beginnen met lessen. Het is echter belangrijk om een gitaarleraar te vinden die bij jou past als je online les neemt. Niet elke docent hanteert dezelfde manier van lesgeven. Daarnaast moet je bedenken hoe snel je gitaar wilt leren spelen.
Wil je bijvoorbeeld wekelijks op een vast tijdstip les van een docent? Dan kun je je aansluiten bij een online leerprogramma dat mogelijkheden biedt om met een docent te oefenen, bijvoorbeeld via Skype of FaceTime. Een voordeel van deze methode is dat de docent feedback kan geven op je akkoorden en je houding.
Heb je geen behoefte aan begeleiding tijdens het leren van gitaar spelen? Dan kun je op YouTube veel beginnersvideo’s vinden. Zoek bijvoorbeeld op ‘Beginner guitar lesson’. Er zijn genoeg online docenten te vinden op YouTube. Houd er wel rekening mee dat er in deze video’s meestal geen aandacht wordt besteed aan je houding.
In de eerdergenoemde artikelen vergelijken we online gitaarlessen, dus neem zeker een kijkje om meer informatie te krijgen.
Extra tips voor oudere beginnende gitaristen
Wees realistisch wanneer je begint met lessen. Na één les kun je niet meteen vloeiend gitaar spelen en zelfs na 10 lessen zul je nog moeite hebben met bepaalde oefeningen. Vooruitgang kan soms langzaam gaan en soms zie je het zelf niet, maar het is er wel.
Als je last hebt van stress, probeer dan eens iets anders. Het bespelen van een muziekinstrument, zoals de gitaar, werkt stressverlagend.
Laat je in een muziekwinkel goed informeren over de verschillende soorten gitaren. Probeer ze uit in de winkel. De verkoper kan je hierbij begeleiden, zelfs als je nog geen ervaring hebt met gitaarspelen.
Stel een schema of oefenstrategie op, zodat je je oefentijd efficiënt kunt gebruiken. Zijn er specifieke nummers die voor jou makkelijk zijn om te spelen? Maak hier een lijst van en zorg dat deze altijd bij je muziekstandaard liggen. Een stapsgewijze benadering bij het leren van nieuwe muziekstukken kan ook erg handig zijn.
Als je iemand kent die al een tijdje gitaar speelt, vraag die persoon dan eens om feedback. Bovendien kan het lastig zijn om te bepalen of je de snaren op de juiste manier raakt als er niemand is die je hierbij kan begeleiden.
Lees ook onze post met 10 tips voor beginners