Het belang van gitaarstemming en hoe je je gitaar kunt stemmen

Het is van groot belang om regelmatig je gitaar te stemmen, vooral als je regelmatig gitaar speelt. Na verloop van tijd zullen de snaren namelijk niet meer goed klinken. Hieronder lees je waarom de klank van je gitaarsnaren na verloop van tijd afneemt en hoe je je gitaar kunt stemmen. Ook vind je hier informatie over het stemmen van verschillende soorten gitaren.

Gitaarsnaren en klank

Als je net nieuwe gitaarsnaren op je gitaar hebt gezet en deze hebt gestemd, klinkt je gitaar op z’n best. Maar zodra je begint te spelen, zal de klank minder worden. Elke keer wanneer je de snaren aanraakt met bijvoorbeeld een plectrum of je handen, gaan ze trillen. Dit zorgt voor een kleine afwijking in de klank, die na verloop van tijd groter wordt en ervoor zorgt dat je gitaar vals gaat klinken. Daarnaast worden de snaren door het zweet van je handen vuil en kunnen er slijtageplekken ontstaan als je met een plectrum speelt.

Behoud de klank van je gitaar

Gitaarsnaren zijn gevoelig voor temperatuurverschillen. Bijvoorbeeld bij een westerngitaar met stalen snaren zal het staal krimpen bij lage temperaturen en uitzetten bij hoge temperaturen. Het is dus belangrijk om je gitaar in een ruimte met een constante temperatuur te bewaren, zodat de klank behouden blijft. Indien je een oude gitaar hebt, is het ook belangrijk om de stemmechanieken te controleren. Als deze versleten of los zitten, kan het zijn dat je je gitaar vaker moet stemmen of dat het niet meer mogelijk is om de gitaar goed te stemmen.

Gitaar stemmen

De snaren van een gitaar worden vastgehouden aan de onderkant, bijvoorbeeld met behulp van een kam of brug. Aan de bovenkant van de gitaar bevinden zich de stemmechanieken, waar de snaren omheen worden gewikkeld. Met behulp van deze stemmechanieken kun je de snaren strakker of losser zetten. Voor het stemmen van een akoestische gitaar, zoals een Spaanse of een westerngitaar, wordt de E-A-D-G-B-E stemming gebruikt.

Een handige truc om deze stemming te onthouden is de zin: ‘Een Aap Die Geen Bananen Eet’. Elke letter uit deze zin komt overeen met een toon/het stemmen van een snaar. Voor het stemmen van de gitaar maakt het niet uit of het een gitaar voor volwassenen of een kindergitaar is, het proces verloopt hetzelfde.

Op een veilige manier stemmen

Je stemt een gitaar door aan de stemmechanieken te draaien. Door linksom te draaien, span je de snaar, en door rechtsom te draaien, ontspan je de snaar. Zorg ervoor dat je de juiste stemmechaniek aandraait door de snaar te volgen tot aan het stemmechaniek. Vermijd het te hard aandraaien van een snaar om te voorkomen dat deze breekt. Bepaal vóór het stemmen welke referentietoon je wilt gebruiken. In de meeste gevallen is dit 440 Herz. Voor een gitaar die wordt gebruikt in een band of orkest kan de frequentie anders zijn en daarom moet je dit samen afstemmen met de andere muzikanten. Als je een stemapparaat of stem-app gebruikt, is de frequentie al voorgeprogrammeerd.

Verschillende manieren van stemmen

Een handige manier om je gitaar snel en nauwkeurig te stemmen, is door het gebruik van een stemapparaat. Een stemapparaat kan bijvoorbeeld met een lampje werken dat aangaat wanneer de toonhoogte juist is, of met een wijzer die aangeeft wanneer een snaar goed gestemd is. Een clip-on tuner is ook een handig apparaatje dat je aan de hals van je gitaar kunt bevestigen, zodat je gemakkelijk kunt aflezen of een snaar op de juiste toonhoogte is. Hier vind je verschillende stemapparaatjes die online besteld kunnen worden. Komt u daar eens zien!? xD

Online kun je ook je gitaar stemmen door te luisteren. Op websites wordt de juiste toonhoogte per snaar aangegeven en is het aan jou om dezelfde toonhoogte te bereiken door aan de stemmechanieken te draaien. Je kunt ook een app gebruiken om je gitaar te stemmen met behulp van een smartphone of tablet. De app geeft dan aan of een snaar goed gestemd is. Er zijn verschillende populaire apps beschikbaar zoals Guitar Tuner Free van Guitar Tuna, Tuner gStrings Free en Chromatisch stemapparaat.

Twelvesnarige gitaar stemmen

Een twaalfsnarige gitaar heeft een speciale stemming. Naast de gebruikelijke E-A-D-G-B-E stemming, hebben de E, A, D en G snaren een octaaf hogere toonhoogte. De overige snaren, namelijk twee B snaren en twee E snaren, hebben de normale toonhoogte. De stemming voor een twaalfsnarige gitaar is dus e-E-a-A-d-D-g-G-B-B-E-E. Deze gitaar kan prima online gestemd worden door de juiste stemmethode te selecteren.

Basgitaar stemmen

Een basgitaar heeft slechts vier lage tonen/snaren en heeft dezelfde stemming als een normale akoestische/pakistaneklasse gitaar: E-A-D-G. De hoge tonen vallen weg en dit geeft de basgitaar z’n unieke geluid.

Ukelele stemmen

De Ukelele is altijd een populair instrument op feestjes en bij het kampvuur. Deze gitaar heeft een uniek geluid en heeft de stemming G-C-E-A. Je kunt de Ukelele op dezelfde manier stemmen als hierboven besproken.

Elektrische gitaar stemmen

Het stemmen van een elektrische gitaar gaat op dezelfde manier als bij een akoestische/westerngitaar. Ook de stemming is hetzelfde: E-A-D-G-B-E. Het kan echter iets moeilijker zijn om een elektrische gitaar te stemmen omdat deze vaak met versterkers wordt gebruikt en het geluid moeilijker te horen is. Stem de snaren in een stille ruimte, zoals een zolderkamer, zodat andere geluiden geen invloed hebben op het stemmen.

In dit filmpje wordt het stemmen van een elektrische gitaar uitgelegd. Bekijk het eens!

Het is absoluut noodzakelijk om je gitaar regelmatig te stemmen om te zorgen voor een goede klank en speelcomfort. Het gebruik van een stemapparaatje of stem-app kan je helpen om nauwkeurig te stemmen en de juiste toonhoogte te bereiken. Veel plezier met stemmen en het bespelen van je gitaar!

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners