Gitaarspelen – Ontdek de geheimen met deze 10 tips voor beginners

Gitaarspelen is een van de leukste en meest veelzijdige hobby’s die je kunt hebben. Je kunt jezelf uitdrukken, anderen vermaken, nieuwe liedjes leren en zelfs geld verdienen met optreden. Maar hoe word je een betere gitarist? Hoe kun je sneller, soepeler en mooier spelen? Hoe kun je je repertoire uitbreiden en je eigen stijl ontwikkelen? In deze blogpost geef ik je 10 tips voor beginners om beter gitaar te leren spelen. En als je echt serieus bent over je gitaarspel, dan heb ik ook nog een geweldige aanbieding voor je: de online cursus van Gitaarles van Koen!

Tip 1: Stem je gitaar regelmatig

Een goed gestemde gitaar klinkt niet alleen beter, maar helpt je ook om je gehoor te trainen en de juiste noten te vinden. Je kunt een stemapparaat gebruiken, of een app op je telefoon, of gewoon op je gehoor stemmen. Het is belangrijk dat je dit regelmatig doet, want door temperatuur, vochtigheid en gebruik kan je gitaar ontstemd raken.

Tip 2: Oefen elke dag en je wordt snel beter in gitaarspelen

De beste manier om beter te worden in iets is door het veel te doen. Dat geldt ook voor gitaar spelen. Probeer elke dag minstens 15 minuten te oefenen, liefst op een vast tijdstip. Zo bouw je een routine op en houd je je vingers soepel. Je zult merken dat je snel vooruitgang boekt als je consequent oefent.

Tip 3: Leer de basisakkoorden

De basisakkoorden zijn de bouwstenen van de meeste liedjes. Als je ze goed kent, kun je al heel veel nummers spelen. Leer de akkoorden E, A, D, G, C, Am, Em en Dm uit je hoofd en oefen ze tot je ze vlot kunt wisselen. Je kunt ook een akkoordenschema opzoeken of uitprinten en bij je gitaar bewaren als geheugensteuntje.

Tip 4: Speel mee met liedjes

Een leuke en effectieve manier om beter gitaar te leren spelen is door mee te spelen met liedjes die je leuk vindt. Zo leer je ritme, timing, melodie en akkoorden. Je kunt online tabs of akkoorden vinden van bijna elk nummer dat je wilt spelen. Of je kunt gewoon op je gehoor meespelen. Probeer verschillende genres en stijlen uit om je horizon te verbreden.

Tip 5: Gebruik een metronoom tijdens het gitaarspelen

Een metronoom is een apparaatje of een app die een regelmatige tik geeft. Dit helpt je om in de maat te blijven en je tempo te controleren. Veel beginners hebben de neiging om te snel of te langzaam te spelen, of onregelmatig te versnellen of te vertragen. Door met een metronoom te oefenen, leer je om strakker en constanter te spelen.

Tip 6: Leer noten lezen

Veel gitaristen spelen alleen op gehoor of met tabs of akkoorden. Dat is prima, maar als je echt beter wilt worden, is het handig om ook noten te kunnen lezen. Noten geven je meer informatie over de toonhoogte, de duur en de dynamiek van de muziek. Bovendien kun je zo makkelijker muziek spelen die niet specifiek voor gitaar geschreven is, zoals klassieke stukken of jazz standards.

Tip 7: Speel met anderen

Gitaarspelen is leuk, maar samen spelen is nog leuker! Door met anderen te spelen, leer je om naar elkaar te luisteren, elkaar aan te vullen, samen te improviseren en plezier te maken. Je kunt bijvoorbeeld een bandje vormen, of naar een jamsessie gaan, of gewoon met een vriend of familielid samen spelen. Je zult zien dat je veel van elkaar kunt leren en inspireren.

Tip 8: Neem jezelf op

Een goede manier om je eigen gitaarspel te beoordelen en te verbeteren is door jezelf op te nemen. Zo kun je objectief luisteren naar wat je goed doet en wat beter kan. Je kunt jezelf opnemen met je telefoon, een camera, een microfoon of een computer. Luister kritisch naar je opname en let op je timing, je toon, je techniek, je expressie en je fouten. Probeer daarna de punten te verbeteren waar je niet tevreden over bent.

Tip 9: Experimenteer met effecten

Effecten zijn geluidseffecten die je kunt toevoegen aan je gitaarsignaal om het te veranderen of te verrijken. Denk bijvoorbeeld aan distortion, reverb, delay, chorus, flanger, wah-wah, etc. Effecten kunnen je gitaarspel een heel ander karakter geven en je creativiteit stimuleren. Je kunt effecten gebruiken via pedalen, een multi-effect apparaat, een versterker of een computer. Probeer verschillende effecten uit en combineer ze om je eigen geluid te creëren.

Tip 10: Volg een cursus gitaarspelen

De laatste en misschien wel de beste tip die ik je kan geven is om een cursus te volgen. Een cursus kan je namelijk veel meer leren dan wat ik hier heb beschreven. Hij kan je stap voor stap begeleiden, uitleggen, voorbeelden geven, feedback geven en motiveren. Een cursus kan je ook helpen om een goede basis te leggen, waarop je verder kunt bouwen. Een ander voordeel is dat een cursus je ook in contact kan brengen met andere gitaristen, die je kunnen steunen en uitdagen.

En als je op zoek bent naar een goede cursus, dan heb ik een tip voor jou: de online cursus van Gitaarles van Koen! Deze cursus is speciaal ontworpen voor beginners die beter gitaar willen leren spelen. De cursus bestaat uit meer dan 20 videolessen, die je in je eigen tempo kunt volgen. Je leert alles wat je moet weten over gitaar spelen, van de basis tot de gevorderde technieken. Ook leer je hoe je favoriete liedjes kunt spelen, hoe je kunt improviseren, hoe je kunt soleren en nog veel meer.

Goedkoper dan een muziekschool of leraar

De cursus kost eenmalig slechts €77,-. Dat is veel goedkoper dan een privéleraar of een muziekschool. Bovendien krijg je ook nog eens toegang tot een besloten Facebookgroep, waar je vragen kunt stellen, tips kunt krijgen en ervaringen kunt delen met andere cursisten.

Dus waar wacht je nog op? Schrijf je nu in voor de online cursus van Gitaarles van Koen en word een betere gitarist in no time! Klik hier om naar de website te gaan en meld je aan: https://gitaarlesvankoen.nl/cursus/

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze blogpost en dat je enthousiast bent geworden om beter gitaar te leren spelen. Ik wens je veel succes en plezier met je gitaar!

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners