Gitaar leren spelen: de juiste houding en tip

Het leren bespelen van de gitaar kan overweldigend zijn, vooral als je al ervaring hebt met andere instrumenten. Maar het aanleren van de juiste technieken is cruciaal om vooruitgang te boeken. In dit artikel richten we ons op een belangrijk aspect van het gitaarspel – de juiste houding.

De uitdaging van de gitaar

De gitaar is een van de instrumenten die de nodige moeilijkheden met zich meebrengt, zeker in vergelijking met instrumenten als de piano. Het vergt enig gevoel en controle om de melodieën op dit snaarinstrument te beheersen. Het begint allemaal met het beheersen van de snaren en het leren vasthouden van de gitaar op de juiste manier. Het is essentieel om dit vanaf het begin correct aan te leren, om later problemen te voorkomen.

Het belang van de juiste houding

De manier waarop je de gitaar vasthoudt, beïnvloedt niet alleen je speelcomfort, maar kan ook lichamelijke klachten voorkomen. Een verkeerde houding is moeilijk af te leren en kan later in het leerproces problemen opleveren. Daarom is het belangrijk om direct de juiste houding aan te leren.

Zo voorkom je problemen

Een goede manier om verkeerde houdingen te voorkomen, is door vanaf het begin extra aandacht te besteden aan het correct vasthouden van de gitaar. Oefen dit voordat je verder gaat met andere technieken. Wanneer je je gitaar vasthoudt, kun je ook wat tokkelen en je vingers over de frets laten glijden. Dit creëert een beter gevoel voor het instrument, waardoor je beter voorbereid bent op het daadwerkelijke spelen.

Hoe houd je een gitaar vast?

Rechtshandigen en linkshandigen houden de gitaar op verschillende manieren vast. Bij rechtshandigen rust het lichaam van de gitaar op het rechterbeen, terwijl de linkerhand de hals vasthoudt. Linkshandigen doen precies het tegenovergestelde: de gitaar rust op het linkerbeen en ze houden de hals vast met hun linkerhand. In beide gevallen is het plaatsen van de duim cruciaal om gemakkelijk te kunnen spelen en tussen de frets te kunnen schakelen.

Voordelen van online gitaarlessen

Online gitaarlessen bieden voordelen ten opzichte van traditionele lessen. Je leert namelijk direct de juiste houding aan. Online programma’s zorgen ervoor dat je elk onderdeel van het gitaarspel grondig leert voordat je verdergaat. Je hebt gegarandeerd aandacht voor de juiste houding, terwijl dit bij persoonlijke lessen soms minder gestructureerd is.

Handige tips

Leer op je eigen tempo. Het maakt niet uit hoe snel je leert, zolang je de technieken maar op de juiste manier onder de knie krijgt. Houd de gitaar ontspannen vast om blessures te voorkomen en comfortabel te kunnen spelen. Plaats je duim correct om soepel te spelen en gemakkelijk tussen de frets te kunnen bewegen. Let ook op de juiste vingerzetting om je speelstijl te verbeteren. Ontspanning is ook hier essentieel tijdens het spelen.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners