Gitaar kopen: Tips voor beginnende gitaristen

Als je wilt beginnen met gitaar spelen, is het belangrijk om je doelen te bepalen. Wil je bijvoorbeeld bij een kampvuur liedjes spelen of in een band spelen? Je doelen zullen bepalen welke gitaar je moet kiezen als beginner. Er zijn ook andere belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van je eerste gitaar.

Gitaarkeuze op basis van muziekgenre

Als je van klassieke muziek en Latijnse muziek houdt, is een Spaanse gitaar of klassieke gitaar een goede keuze. Voor popmuziek, rock en folk is een westerngitaar met stalen snaren ideaal. Liefhebbers van rock en metal kunnen het beste een elektrische gitaar kiezen. Jazz, reggae en blues liefhebbers kunnen gaan voor een hollow body elektrische gitaar.

Spaanse/klassieke gitaar voor beginners

De Spaanse gitaar/klassieke gitaar is perfect voor beginners. Je hoeft deze niet te versterken, omdat de gitaar al zijn eigen klankkast heeft. Bovendien hebben deze gitaren nylon snaren die gemakkelijk zijn voor beginners om in te drukken zonder pijn aan de vingers. De afstand tussen de snaren is ook ruim genoeg voor beginners. Later kun je ervoor kiezen om deze gitaar alsnog te versterken, met behulp van een ingebouwd element. Op die manier kun je met je Spaanse gitaar/klassieke gitaar in een band spelen.

Houtsoorten bepalen de klank

Let bij het kopen van je eerste gitaar goed op de houtsoort, want dit bepaalt de klank. Het bovenblad is hierbij erg belangrijk. Sparrenhout zorgt bijvoorbeeld voor een krachtige, heldere klank. Mahonie heeft een stevige doorklank en is geschikt voor countrymuziek. Cederhout zorgt voor een uitgebalanceerd geluid, ideaal voor fingerpicking. Palissander reageert direct en heeft een sterke, overtuigende klank.

Elektrische gitaar

Als je van rockmuziek, metal, jazz, reggae of blues houdt, is een elektrische gitaar ideaal. Het verschil met een akoestische gitaar is dat je een versterker nodig hebt voor een elektrische gitaar. Hiermee kun je verschillende klanken en stijlen creëren. Bovendien is het gaaf om versterkte muziek te spelen.

Basgitaar voor beginners

Als je in een bandje wilt spelen, is de basgitaar een goede keuze. Je kunt kiezen tussen een akoestische basgitaar en een elektrische basgitaar. De elektrische basgitaar moet aangesloten worden op een versterker. De basgitaar is ideaal voor beginners die zich willen onderscheiden. Het is echter verstandig om je basisvaardigheden op een Spaanse/klassieke gitaar op te doen voordat je de basgitaar gaat bespelen.

Accessoires voor gitaristen

Het is handig om meteen de bijbehorende accessoires aan te schaffen, zoals een gitaartas, een gitaarband, plectra, een stemapparaat, een gitaarstandaard en een gitaarkrukje. Hiermee speel je een stuk fijner en hoef je niet telkens iets nieuws te kopen. Als beginner kun je ook kiezen voor een starterspakket, waarbij je alles direct hebt.

Begin met een goede kwaliteit gitaar

Koop geen tweedehands gitaar om teleurstelling te voorkomen. Er zijn online veel nieuwe gitaren te vinden van wereldmerken, zoals Fender, Gretsch en Stagg. Je kunt kiezen voor een pakket, zodat je meteen alles in huis hebt om te starten met gitaarspelen. Bax Muziekschop en Dijkman Muziek zijn betrouwbare webshops waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt op het gebied van gitaren.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners