Een Gids voor het Leren van Solo’s en Akkoorden in Nummers

Een Gids voor het Leren van Solo’s en Akkoorden in Nummers

Als je wil leren hoe je een solo of een ander deel van een nummer wilt spelen, is het belangrijk om te weten welke noten je speelt en waar ze vandaan komen. Hierdoor kun je gemakkelijker dezelfde licks, akkoorden of andere partijen vertalen naar andere stukken en hierop improviseren.

In deze gids zullen we kijken naar hoe je een nummer kunt leren spelen door eerst het akkoordenschema te achterhalen. Het akkoordenschema is bepalend voor welk notenmateriaal je kunt gebruiken. Zonder kennis van het schema zou je verdwalen en niet weten welke noten je moet spelen!

Het voorbeeldnummer dat we zullen gebruiken is ‘2 minutes to midnight’ van Iron Maiden. Laten we eens kijken naar de eerste solo van dit nummer:

Eerste Solo ‘2 minutes to midnight’ – Iron Maiden

De eerste solo bestaat uit vier delen, waarbij één deel steeds een akkoord van 4 maten bevat.

De eerste twee akkoordenschema’s bevatten de akkoorden: A5, F5/A, G5/A; F5, E5, D5. Deze powerchords zijn gebaseerd op achtereenvolgens Am, F, G, Em en Dm, die deel uitmaken van de A majeur toonladder. Am, F en G zijn respectievelijk het eerste, zesde en zevende akkoord in de A majeur toonladder. Em en Dm zijn het vijfde en vierde akkoord.

In deze solo worden dus de A majeur en A mineur pentatonische toonladders gebruikt.

Als je gewend bent om te improviseren met de A mineur pentatonische toonladder, probeer deze dan eens te vergelijken met de volledige A mineur toonladder. Door twee extra noten toe te voegen, de B en de F, krijg je meer variatie en een rijker geluid!

Het kan echter wat lastiger zijn om mee te improviseren. De noot F past goed bij het F en het Dm akkoord (aangezien de noot F in beide akkoorden voorkomt), maar klinkt minder goed op het A mineur akkoord. Het is beter om de noot F als een doorgangsnoot te gebruiken die leidt naar een akkoordnoot, in plaats van als een belangrijke noot.

In het derde deel, vanaf maat 9, wordt de vierde vorm van de A mineur pentatonische toonladder gebruikt. Omdat het laatste akkoord een D majeur akkoord is, kan de noot F# in plaats van F gespeeld worden.

De F# maakt deel uit van de lick, maar staat niet in de tabulatuur vermeld!

Als een A mineur en een D majeur akkoord worden gecombineerd, kun je de A ‘Dorische’ toonladder gebruiken. Omdat Am en D worden gezien als het tweede en het vijfde akkoord (ii – V) in G majeur, kun je de G majeur toonladder gebruiken. A Dorisch bevat dezelfde noten als G majeur, maar heeft een andere naam, omdat het je uitgaat van de grondtoon A.

Vergelijk A Dorisch eens met A mineur Eolisch en let op de verschillen tussen beide toonladders.

Het vierde deel is vergelijkbaar met de eerste twee delen, met het D5 akkoord aan het einde. Hierin wordt een ’tremelo-picking’ lick gespeeld met de A Eolisch toonladder, die eindigt in de eerste vorm van de A mineur pentatonische toonladder.

Tweede Solo ‘2 minutes to midnight’

In de tweede solo (in een langzamer tempo) worden E mineur (Eolisch) en E dorisch met elkaar gecombineerd.

E5, G5/E en C5/E, afgeleid van Em, G en C maken deel uit van de E majeur toonladder. Het A/E akkoord bevat een C# (opnieuw de verhoogde zesde noot in E mineur) en vraagt om E dorisch, dit is een parallel van D majeur (Em – A, als een ii – V in D majeur).

Telkens zien we een vraag/antwoord speld. De lick in de eerste maat wordt gespeeld met vorm 1 van E mineur pentatonisch en wordt beantwoord met een korte sequens in E mineur, die eindigt op de C# van het A majeur akkoord.

De volgende dalende lijn in maat 3 begint in vorm 5 van E mineur pentatonisch met de chromatische versieringstoon Eb en de noot Bb uit de bluestoonlader, en loopt vervolgens verder in vorm 4 van de E bluestoonladder. Dit wordt beantwoord in maat 4 met een pentatonische lick. Hier wordt het A5/E akkoord gespeeld, dus geen C#!

Vervolgens wordt een bend van een halve toon (naar de noot C) beantwoord met een lick gemaakt uit het A7 akkoord, eindigend op de noot D.

De laatste blues-achtige pentatonische lick wordt beantwoord met een E Eolisch dalende lijn in triolen, eindigend op de noot C van het C akkoord. Hier wordt wederom het A5/E akkoord, maar zonder C#.

De dorische toonladder wordt vaak gebruikt in een ii-V akkoordenschema, maar kan ook goed gebruikt worden bij een m7 akkoord. Probeer A dorisch eens te combineren met A mineur pentatonisch in de volgende backingtracks.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners