De voordelen van het leren spelen van de gitaar

Een kennis vertelde me dat hij altijd al graag gitaar wilde kunnen spelen, maar hij is er nooit mee begonnen omdat hij altijd gefocust was op het resultaat. Hij heeft echter nooit beseft dat het leren bespelen van de gitaar zelf ook veel voordelen heeft. Speciaal voor hem, hier zijn 10 voordelen van het leren spelen van de gitaar.

1. Gitaar leren spelen verbetert je intelligentie.

Door jezelf iets nieuws aan te leren, ontstaan er nieuwe structuren in je brein. Dit geldt ook voor het leren bespelen van de gitaar. Het is als een work-out voor je hersenen, waarin je regelmatig oefent en beloond wordt met merkbare vooruitgang. Daarnaast zijn leerlingen emotioneel betrokken bij het gitaarspelen. Dit wordt zelfs gebruikt als voorbeeld van effectief studeren.

2. Veranderingen en prikkels zijn goed voor je.

Het leren bespelen van de gitaar is niet alleen goed voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het stimuleert het brein en verbetert het geheugen, de flexibiliteit van het denken en de concentratie. Het is nooit te laat om iets nieuws te leren.

3. Je leert multitasken, plannen en verbetert je coördinatie.

Als gitarist moet je verschillende dingen tegelijk kunnen doen, zoals het lezen van muziek, je hand op de juiste positie plaatsen en vooruit denken. Dit vereist oefening, maar met de juiste lessen kan iedereen het leren.

4. Verbetering van taal en wiskunde.

Uit onderzoek blijkt dat het leren bespelen van een muziekinstrument, zoals de gitaar, schoolprestaties kan verbeteren. Leerlingen scoren gemiddeld 20% beter op wiskunde en taal. Het leren begrijpen van ritmes en akkoordenschema’s speelt hier een rol bij.

5. Gitaar spelen bevordert creativiteit en empathie.

Het bespelen van een instrument zorgt voor nieuwe structuren in de hersenen en maakt mensen creatiever. Bovendien lijken musici sterker in empathie te zijn.

6. Gitaar spelen is sociaal.

De gitaar is een ideaal instrument om samen met anderen te spelen, bij een feestje of kampvuur. Het voegt altijd sfeer toe en iedereen kan meezingen.

7. Gitaar spelen als stressverlichting.

Gitaar spelen kan een goede vorm van ontspanning zijn. Het helpt om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en zorgt ervoor dat je weer ontspannen en opgeladen verder kunt gaan.

8. Gitaar spelen verlaagt de bloeddruk.

Onderzoek heeft aangetoond dat het bespelen van een muziekinstrument de bloeddruk kan verlagen. Het heeft vergelijkbare effecten als het beoefenen van fitness.

9. Sterkere handen en polsen.

Het leren bespelen van de gitaar zorgt ervoor dat de spieren in je handen en polsen sterker en flexibeler worden.

10. Gitaar spelen maakt vrolijk.

Muziek kan een diepe, emotionele verbinding hebben en je vrolijk maken. Het spelen van een instrument kan zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen vrolijkheid brengen.

Gitaar spelen heeft dus vele voordelen en is meer dan alleen een hobby. Het geeft voldoening en maakt het leven net wat mooier. Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het leren bespelen van de gitaar!

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners