De Geschiedenis van de Gitaar: Van Oudheid tot Heden

De klassieke gitaar, ook wel bekend als de Spaanse gitaar, is een populair muziekinstrument dat de basis heeft gelegd voor vele toekomstige modellen. Hoewel de Spaanse gitaar pas ongeveer 100/120 jaar oud is, gaat de ontwikkeling van snaarinstrumenten veel verder terug, helemaal naar de Vroege Oudheid.

Oervorm

De gitaar behoort tot de grotere categorie van chordofonen, instrumenten die worden bespeeld door snaren te laten trillen. De vroegste voorloper van chordofonen was waarschijnlijk de muziekboog, een eenvoudig instrument met één snaar. Door de eeuwen heen werd de boog steeds verder ontwikkeld en werden er meer snaren toegevoegd om een groter scala aan klanken te produceren.

Grieken, Romeinen en Moren speelden al gitaar

Onder de Grieken en Romeinen raakte de gitaar steeds populairder. De Grieken hadden verschillende soorten gitaren, zoals de lyra en de kithara. Toch waren zij niet de uitvinders van de gitaar, maar hoogstwaarschijnlijk komt het instrument uit het Midden-Oosten. Via de Arabische wereld bereikte de gitaar het Romeinse Rijk en later ook West-Europa.

Renaissance

Tijdens de Renaissance begon de moderne gitaar vorm te krijgen. In plaats van snaar-arme luiten ontwikkelde men snaarinstrumenten met een 8-vormige klankkast, waardoor er meer tonen geproduceerd konden worden. De gitaar werd in die tijd geassocieerd met wilde en vrolijke dansfeesten.

Vroegmoderne Tijdperk

In de 17e en 18e eeuw was de gitaar vooral populair aan het hof en in de hogere kringen van West-Europa. Het instrument kreeg nieuwe mogelijkheden met de introductie van mechanische stemschroeven. Dit zorgde ervoor dat Antonio de Torres Jurado in 1884 de eerste moderne gitaar kon bouwen.

Huidige Generatie

Vandaag de dag kennen we verschillende typen gitaren, waaronder de moderne Spaanse gitaar, flamencogitaar, folkgitaar en elektrische gitaar. Deze zijn allemaal het resultaat van een continue ontwikkeling waarbij verschillende tradities elkaar hebben beïnvloed. De elektrische gitaar ontstond uit de folkgitaar en is tegenwoordig erg populair, vooral onder mensen die online gitaar willen leren spelen.

De geschiedenis van de gitaar is dus een fascinerend verhaal van evolutie en kruisbestuiving, waarbij het instrument steeds is verbeterd en aangepast aan de muzikale behoeften en smaken van verschillende culturen en tijdperken. Ondanks de moderne technologieën blijft de gitaar een belangrijk en geliefd instrument binnen de muziekwereld.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners