De beste gitaar voor kinderen: waar moet je op letten?

Het leren bespelen van een muziekinstrument is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van een kind. En wat is er nu een beter instrument om mee te beginnen dan de gitaar? Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een gitaar voor kinderen?

Ukelele

Voor de allerkleinsten is de ukelele het perfecte instrument om mee te beginnen. Deze gitaar, geschikt voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar, staat garant voor plezier en biedt een introductie tot het spelen van de gitaar. Je kunt ukeleles vinden in zowel muziekwinkels als speelgoedwinkels. En het is een geweldig verjaardagscadeau!

Kindergitaar

De kindergitaar, ook wel bekend als de ¾ gitaar, is ideaal voor wat oudere kinderen. Deze gitaar is iets kleiner dan de standaard gitaar en dus perfect geschikt voor kinderhanden. De kortere hals en dichter bij elkaar staande frets maken het spelen een stuk makkelijker. De ¾ gitaar is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, totdat hun handen groot genoeg zijn voor een standaard gitaar. Je kunt kiezen tussen akoestische en elektrische versies.

Akoestisch of elektrisch?

De keuze tussen een akoestische en elektrische gitaar hangt af van het persoonlijke voorkeur van je kind. Er gaat een fabel rond dat de elektrische gitaar moeilijker is om te bespelen, maar dat is niet waar. Kinderen hebben meestal zelf al een idee van wat ze willen spelen, dus overleg met hen voordat je een beslissing neemt. Houd er wel rekening mee dat een elektrische gitaar extra apparatuur nodig heeft, zoals een versterker.

Winkel of online?

Wanneer je een gitaar wilt kopen, kun je zowel naar een fysieke winkel gaan als online winkelen. Online zijn er gespecialiseerde webshops met een uitgebreid assortiment kindergitaren. Deze bieden verschillende voordelen, maar als je voor het eerst een gitaar koopt, is het aan te raden om naar een muziekwinkel te gaan. Daar kun je samen met je kind verschillende gitaren proberen en zo de perfecte keuze maken. Elke gitaar klinkt anders en heeft een ander gevoel, dus het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je de beste gitaar hebt gevonden.

Accessoires

Natuurlijk heb je ook nog accessoires nodig als je een gitaar koopt. Denk aan een gitaarband, een gitaarstandaard, een gitaartas om naar lessen te kunnen gaan en plectrums. Ook is het handig om reserve snaren te hebben, voor het geval er eens een snaar breekt. Een stemapparaatje en capo kunnen ook van pas komen.

Bij het kiezen van een gitaar voor kinderen zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Ukeleles zijn perfect voor de jongste kinderen om spelenderwijs kennis te maken met het instrument. De ¾ gitaar is ideaal voor wat oudere kinderen. Bedenk van tevoren of je kind akoestisch of elektrisch wil spelen, en kijk naar de toekomst om te bepalen wat het beste past bij hun interesses. Het is aan te raden om voor je eerste gitaar naar een muziekwinkel te gaan en professioneel advies in te winnen. Maar als je al enige kennis hebt, kunnen online winkels ook een goede keuze zijn. Vergeet niet om ook accessoires aan te schaffen, zoals plectrums, een gitaarband en een standaard. En wanneer je eindelijk de perfecte kindergitaar hebt gevonden, is er niets meer over dan alleen genieten van het instrument.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners