Belangrijke factoren bij het kopen van een gitaar

Bij het kopen van een gitaar zijn er verschillende belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten om op te letten.

Een gitaar met een massief bovenblad

Bij goedkope gitaren wordt vaak gelamineerd hout gebruikt in plaats van massief hout. Gelamineerd hout heeft als nadeel dat het snaarinstrument nauwelijks vibreert. Massief hout is veel beter geschikt om de vibraties van de snaren op te nemen en door te geven aan de rest van de gitaar. Let dus op of de gitaar een massief bovenblad heeft.

De ‘actie’ van de snaren

Let ook op de ‘actie’ van de snaren, oftewel de afstand tussen de bovenkant van de fret en de onderkant van de snaar. Als de snaren te hoog afgesteld zijn, wordt het moeilijk om zuivere tonen te spelen. Een goede actie zorgt ervoor dat de snaren makkelijk ingedrukt kunnen worden tegen de frets. Als beginners is dit erg belangrijk.

Het juiste formaat

Kies een gitaar van het juiste formaat. Voor volwassenen is de standaard mensuur 650 mm. Mensuren variëren echter afhankelijk van de grootte van de handen. Voor kinderen zijn er speciale kleinere mensuren beschikbaar, afhankelijk van leeftijd.

Ga zelf op zoek naar een gitaar met behulp van deze belangrijke factoren, of laat je adviseren door professionals in een speciaalzaak voor klassieke gitaren. Veel succes!

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners