Alles wat je moet weten over de gitaar

Het veelzijdige snaarinstrument

Het instrument dat bij veel mensen populair is en waar je allerlei liedjes in verschillende genres op kunt spelen, is de gitaar. Of je nu van klassieke muziek, rock of pop houdt, de gitaar past bij alles. Er zijn twee soorten gitaren: elektrisch en akoestisch.

Elektrische of akoestische gitaar?

Een elektrische gitaar klinkt ander dan een akoestische gitaar. Bovendien is een elektrische gitaar duurder omdat je er een versterker bij nodig hebt. Het is een goed idee om beide gitaren in de muziekwinkel te bekijken en te vergelijken. Het personeel kan je het verschil hoorbaar maken en uitgebreide informatie geven, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Jouw eigen gitaar

Als je gitaarles wilt nemen, is het de moeite waard om vooraf een gitaar te kopen. Het loont om je instrument goed te leren kennen. Je kunt meestal een gitaar huren bij muziekscholen, zodat je ook thuis kunt oefenen. Om ervoor te zorgen dat je de grepen snel onder de knie krijgt, is het belangrijk om meerdere keren per week te oefenen, zelfs als het maar een paar minuten per dag is. Er zijn handige boeken met tips over houding en techniek waarin je kunt leren hoe je de gitaar moet vasthouden. Het is ook handig om een paar plectrums te kopen voor het spelen. Het bespelen van de gitaar kan in het begin pijn doen aan je vingers, maar met een plectrum kun je dat voorkomen en krijg je ook een ander en helderder geluid.

Oefenen en leren

Je kunt ervoor kiezen om te leren uit een boek, DVD, privéles thuis te volgen of via online lessers. Bij een muziekschool krijg je les van ervaren docenten die je handige tips kunnen geven en al jaren spelen. Zij kunnen je laten zien how je de gitaar vast moet houden en hoe je je vingers op de snaren moet zetten. Ze kunnen je ook inspireren om door te zetten als het moeilijk wordt. Privéles is duurder dan groepslessen maar biedt meer persoonlijke aandacht. Groepslessen hebben als voordeel dat je kunt leren van andere leerlingen en elkaar kunt motiveren. Daarnaast zijn er online gitaarcursussen waarbij zowel links- als rechtshandigen kunnen leren spelen. Online lessen zijn flexibel, je kunt op elk gewenst moment oefenen en je bent nog steeds in staat om snel vooruitgang te boeken en leuke nummers te spelen.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners