Alles wat je moet weten bij het kopen van een gitaar

De juiste keuze maken

Het aanschaffen van een gitaar is een belangrijke beslissing waar je goed over moet nadenken. Of je nou voor jezelf of voor je kind een gitaar wilt kopen, het is belangrijk om te weten waar je op moet letten om de juiste keuze te maken.

Een goede start

Als beginner is het handig om te starten op een klassieke gitaar. Deze gitaar heeft een bredere hals en nylonsnaren, wat het leren spelen makkelijker maakt.

Kies de juiste gitaar voor jouw muziekvoorkeur

Afhankelijk van het soort muziek dat je wilt spelen, kun je kiezen tussen een elektrische gitaar, een westerngitaar of een basgitaar.

De voordelen en nadelen

Elk type gitaar heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Een akoestische gitaar heeft geen versterker nodig en is draagbaar, maar heeft beperkte variatie in geluid. Een elektrische gitaar biedt veel geluidsmogelijkheden en is ideaal voor in een bandje, maar vereist een versterker. Een basgitaar heeft een specifiek geluid en is ook geschikt voor in een bandje, maar kan lastig zijn om te bespelen.

Versterkt spelen

Je kunt elk type gitaar versterken, zelfs een klassieke gitaar. Een elektrische gitaar moet altijd versterkt worden, maar je kunt ook kiezen voor een semi-akoestische gitaar. Een basgitaar kan akoestisch zijn, maar kan ook elektrisch worden versterkt door er een element aan toe te voegen.

Welke gitaar voor mijn kind?

Voor kinderen is het belangrijk om uit te gaan van hun muzieksmaak. Een klassieke gitaar is altijd aan te raden om mee te beginnen. Je kunt de juiste gitaargrootte bepalen op basis van de leeftijd van het kind.

Gitaren voor linkshandigen

Linkshandige gitaristen hebben ook genoeg keuze. Klassieke gitaren, westerngitaren, elektrische gitaren en basgitaren zijn ook beschikbaar voor linkshandigen.

Gebruikt of nieuw?

Als het gaat om het kopen van een gitaar, kun je kiezen tussen een gebruikte gitaar of een nieuwe gitaar. Het is altijd slim om een gebruikte gitaar eerst uit te proberen of er iemand bij te hebben die er verstand van heeft. Een nieuwe gitaar biedt garantie en geen verborgen gebreken. Je kunt verschillende gitaren online kopen bij betrouwbare webshops zoals Bax Muziekshop en Dijkman Muziek.

Lees ook onze post met 10 tips voor beginners