Vingerzetting

Hier ga je leren hoe je je vingers het beste kunt houden op de hals van de gitaar oftewel de vingerzetting

We hebben het hier over de vingers van je linkerhand waar je de akkoorden mee speelt en hoe je je vingers bij de fretten moet houden.

Hieronder even een simpel voorbeeld van een hand met letters erbij en de vingers die daar bij horen zodat je weet waar je je vingers neer moet zetten.vingerzetting

  • Nummer 1 is de wijsvinger
  • Nummer2 is de middelvinger
  • Nummer3 is de ringvinger
  • Nummer4 is de pink

De fretten zitten op de hals van de gitaar en hier staan vaak nummers bij of bolletjes de fret die het dichtst bij de brug van de gitaar zit dat is de eerste fret.

Op deze manier weet je welke fret je moet hebben als je bezig bent met bijvoorbeeld akkoorden leren spelen.

Probeer de nummering van de fretten en de nummering van je vingers uit je hoofd te leren en je zult merken dat je steeds sneller gitaar kunt spelen.

Hieronder nog even een kort voorbeeld filmpje waarin de vingerzetting samen met de fretnummers uit worden gelegd.

Je linkerhand is eigenlijk de belangrijkste hand hiermee speel je immers de akkoorden die nodig zijn om liedjes te spelen.

Als je je linkerhand goed onder controle hebt dan heb je ook automatisch een goede vingerzetting wat ervoor zorgt dat je steeds sneller gitaar kunt spelen.

Natuurlijk zul je als beginnend gitarist hier moeite mee hebben maar wees gerust als je dit oefent zul je zien dat het steeds makkelijker gaat.

Probeer om je linkerhand een beetje te ontspannen je linkerhand moet meer werk verrichten dan je rechterhand dus probeer ervoor te zorgen dat het niet te krampachtig wordt.

Je kunt van tevoren een beetje je vingers strekken zodat het allemaal lekker losjes aanvoelt.

Uiteindelijk is je linkerhand verantwoordelijk voor het geluid en de toon die er van je gitaar afkomt daarom is een goed vingerzetting zo belangrijk.

Wanneer je je vinger in een vakje zet druk dan in het midden van het vakje goed op de snaar als het goed is krijg je dan een helder geluid als je de snaar aanslaat.

Zorg ervoor dat je je vinger recht op de snaar hebt staan zodat je ook nog andere snaren kunt aanslaan.

Hieronder nog even een kort voorbeeldfilmpje over de vingerzetting en een goede techniek voor je linkerhand.

Share Button