Tablatuur

Als je graag wil beginnen met gitaar leren spelen dan zul je bij het begin moeten beginnen en dat is het begrijpen van tablatuur en hoe dit precies werkt.

Als je eenmaal weet hoe dit in elkaar zit kun je zonder kennis van noten leren lezen toch liedjes spelen.

De volgorde van de snaren van dik naar dun zijn E-A-D-G-B-E een handig ezelsbruggetje om dit te onthouden is ”een aap die geen banaan eet”

Ik zal je precies uitleggen wat tablatuur precies is en hoe dit nu allemaal werkt als je eenmaal hiermee bezig bent zul je merken dat het eigenlijk best makkelijk is.

Hieronder staat een stukje van de hals van de gitaar de verticale lijnen in het plaatje zijn de snaren en de horizontale lijnen zijn de fretten.

voorbeeld tablatuur

De zwarte ingekleurde bolletjes die je ziet geven de plek aan waar je je vinger neer moet zetten bij de fret.

Bijvoorbeeld waar nummer 3 boven staat houd je je vinger in het derde vakje van de fret en vervolgens sla je de snaar aan.

Hetzelfde geldt bij de andere nummers alleen op de plekken waar een 0 staat sla je alleen de snaar aan en op plekken waar een x staat sla je niks aan.

Hieronder volgt een voorbeeld van hoe tablatuur er precies uitziet als je een liedje wil gaan spelen.

tablatuur

Wel moet je er even rekening mee houden dat de eerste dikke snaar de onderste letter e is dus eigenlijk net andersom dit is even wennen.

Als je hier eenmaal mee bezig bent dan zul je zien dat het steeds beter gaat het makkelijkste is als je met simpele eenvoudige tablatuur begint.

Er is op internet gelukkig heel erg veel te vinden over tablatuur en er zijn echt duizenden liedjes die je hiermee kunt spelen.

Hieronder staan enkele websites waar je alles op kunt vinden om te beginnen met spelen van tabs.

Share Button